Articles from October 2018Fireball Open Slovene Nationals 2018 Successfully finished

Another sailing weekend is past us.
Beside Slovene Nationals, Fireball sailors joined also for the last race of Euro Nationals League, which this year was sailed for the first time.

It is an interesting format: results of all EU National Championships (SLO, SUI, CZE, BEL, FRA and ITA) are joined in one separate Cup.

We had the pleasure of raising flags for 10 teams from Czech Republic, Switzerland and Slovenia.
The races of the first two days were sailed in a pleasant sunshine and around 10kts of Sea Breeze, so typical for the Bay of Portorož.
The third day was a very interesting one – the Bora hit the race course, and just after the last race (Race No. 9) was finished and the Fireballs were literally flying back to the Marina (with about 22kts of wing and no waves: woohooo!), the rain started pouring onto the whole area – land and sea.
However, in the end it was not too bad, the rain has stopped, packing was easy, the only tiny unpleasant moment was when the temperature has dropped for almost 15 deg C (!)…yes, the autumn has stepped in officially.

Anyways, everybody was happy with the weekend and the regattas.
We congratulate the podium crews (please scroll down for official results):
Fireball Slovenian National Championship 2018: 1. Matija Kocjančič-Marko Volk (SLO 14989), 2. Anže Flis-Benjamin Jurič (SLO 14861), 3. Miha Kavčič-Tomo Pečaver (SLO 14730)
Fireball Open Slovene National Championship 2018: 1. Christina Haerdi-Cedric Landerer (SUI 14859), 2. Matija Kocjančič-Marko Volk (SLO 14989), 3. Jiri Benes-Jakub Napravnik (CZE 14949)

Scroll down to have a look at a few photos and a video to get a taste of it, more photos are published on our Facebook page/Albums – just click on the links to open Photo Albums:
1. FBL SLO Nationals 2018 – Day 1 photos:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1815067055208511&type=1&l=7b7839ad18
2. FBL SLO Nationals 2018 – Day 2 photos:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1816232935091923&type=1&l=7f9805f413
3. FBL SLO Nationals 2018 – Day 3 photos:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1956115357770346&type=1&l=a224c861c3

Next year we hope you all will be joined by more sailors in this fun class.
Have a safe trip home and all the best,
Team GoSAILING

FBL 2018 Nationals - Results

FBL 2018 Nationals - Sailing

FBL 2018 Nationals - the Podium

.

Click on the below image to start movie clip:

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.


The last event in 2018 is approaching: FBL & FJ Open Slovene Nationals

Dear friends,

the coming weekend, from 19 to 21 October, the Piran bay will be again sail-full.
We will meet for our final event of the very rich season – the Fireball and Flying Junior Open Slovenian Championship 2018.
Looking forward to meeting again with friends from Switzerland, Czech Republic and of course, dear friends from all across Slovenija.
After successful and grateful season with 2 major events, this is supposed to be an easy sailing weekend in still summer-time.

Race office opens on Friday 19th morning and you can find NoR on our dedicated page:
http://www.gosailing.si/?page_id=3758

or on direct link:
https://app.box.com/s/lkj5zq8g98cj6nq9v467h2mqng7cv5ts

or on Quick Links in the right banner.

See you all soon,
Team GoSailing

.


First ever Europeans in SSC18 Class successfully completed

Report in Slovene by Jakica Jesih:
“Ker so jadrnice Seascape plod domačega, slovenskega znanja, in se je tudi razvoj odvijal doma, je nekako logično, da je slovenska flota jadralcev v tem razredu močna. Že pred prvenstvom je nekaj slovenskih ekip veljalo za favoritke tudi za najvišja mesta in res se je izkazalo, da je slovensko jadranje v tem razredu na najvišjem evropskem nivoju. Na stopničke sta se tako povzpeli kar dve slovenski ekipi: zmaga in naslov evropskih prvakov sta šla v roke ekipe olimpijca Mitje Margona, ki je zmago prijadral skupaj s svojima hčerkama Urško in Saro Margon, drugo mesto in evropsko srebro si je prijadrala hrvaška ekipa krmarja Anteja Botice (Vedran Rožić, Tudor Bilić), bron pa je šel v roke ekipi aktualnega državnega prvaka v razredu Seascape 18, Ljubljančana Dejana Presena (Denes Szilagyi, Miha Truden).

Organizatorji dogodka – društvo Go Sailing, Združenje razreda Seascape 18 Slovenija ter proizvajalec jadrnic Seascape so lahko z dogodkom zadovoljni. Izpeljali so vse predvidene plove, vremenske razmere pa so ponudile zelo raznolike jadralne pogoje. Prvi dan so dva tehnična plova izpeljali v šibkem maestralu, ki je popoldne ugasnil in zato so tretji plov prekinili. Drugi dan prvenstva je bilo maestrala nekoliko več, odjadrali so še štiri tehnične plove. Tretji dan je bila na vrsti navigacija, jadralci so se od piranske punte proti izolski marini podali v šibki burji; drugi del navigacijske preizkušnje jih je od Izole vodil nazaj do portoroške marine in se tam zaključil v zahtevnih, močno nestabilnih pogojih, kjer je bilo mogoče marsikaj pridobiti ali izgubiti. Evropsko prvenstvo se je zaključilo z zadnjimi štirimi tehničnimi plovi v jugu moči med 8 in 12 vozli, en plov so odjadrali v nevihtnem nalivu.
Bojem na vodi so sledila že tradicionalno prijetna druženja, ki so še dodatno povezala že tako pripadno skupnost Seascape jadralcev. Poleg slovenskih so ti prišli iz Hrvaške, Srbije, Slovaške, Avstrije, Grčije, Ukrajine, Velike Britanije in Nemčije.

Mitja Margon, prvi evropski prvak razreda Seascape 18 in vodja društva Go Sailing, je seveda zadovoljen: “Imeli smo odličen teden v vseh pogledih. Organizacijsko je ekipa Go Sailing delovala kot odlično utečen stroj in dodala v zbirko še eno odlično izpeljano prvenstvo najvišjega ranga. Zdaj smo pri sedmih prvenstvih v sedmih letih, kar je res zavidljivo. Pogoje za jadranje smo imeli zelo dobre in regatni odbor je izpeljal program v celoti.
Kar se pa tiče našega jadranja, sem super zadovoljen. Hčerki sta opravili svoj del naloge brezhibno, z manevri brez napak in skupaj z odlično taktiko, konstantnim jadranjem in z zmago v zadnjem plovu suvereno osvojili naslov, ki bo za vedno v zgodovini, saj je bilo to prvo uradno prvenstvo v tem razredu. Nismo se dovolj pripravljali, zato si nisem predstavljal, da se bo vse tako sestavilo. Presrečen sem.”

Dejan Presen, predsednik Strokovnega sveta Združenja razreda Seascape 18 Slovenija, aktualni državni prvak razreda Seascape 18 in bronasti s tega evropskega prvenstva: “Za nami je odlično izpeljano prvo evropsko prvenstvo razreda Seascape 18. Veseli me, da je bilo jadranje res na vrhunskem nivoju, na to kažejo tudi rezultati, ko se je po vsakem dnevu zelo veliko ekip zamenjalo na prvih desetih mestih. Čestitke zmagovalni ekipi oz. družini Margon za odlično jadranje. Pozitivni odzivi tekmovalcev pa so nas še dodatno motivirali in v združenju razreda Seascape 18 že razmišljamo o organizatorju EP 2019.”

GoSAILING:
Uradni rezultati evropskega prvenstva so objavljeni na spodnji povezavi:
https://app.box.com/s/nvqib0zepm16xuu0y9cjv8gfz2kmygtk
.

Photos by Ana Šutej:

SSC18-ThePodium

.

SSC18-ThePodium

.

SSC18-ThePodium

.